Zupa fasolowa
1 ? szklanki białej fasoli, kawałek wędzonego boczku (ok. 10-15 dag) lub kiełbasy, marchew, pietruszka, kawałek selera lub 2 łodygi selera naciowego, cebula, sól, 2-3 ziemniaki lub 2-3 łyżki suchych drobnych kluseczek, na przykład w kształcie ziarenek ryżu
Jako dodatek: majeranek, ząbek czosnku lub siekany koperek albo zielona pietruszka
1. Fasolę namoczyć w przeddzień w 7 szklankach zimnej wody.
2. W tej samej wodzie ugotować ją na wpół miękko.
3. Do fasoli dodać pokrojony boczek lub kiełbasę oraz obrane i pokrojone na kawałki warzywa. Posolić. Gotować, aż fasola będzie zupełnie miękka, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i jeszcze chwilę gotować. Jeżeli zupa ma być z kluskami, dodać je zamiast ziemniaków i gotować w zupie, aż będą zupełnie miękkie.
4. Widelcem można rozdrobnić kilka ziaren fasolowych, aby zupa nabrała gęstości.
5. Na koniec dodać majeranek, czosnek lub koper albo zieloną pietruszkę.