Surówka z kiszonej kapusty
30 dag kiszonej kapusty, cebula dymka lub łyżka siekanego szczypiorku, marchewka, 2 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczka cukru
1. Kapustę dobrze posiekać nożem.
2. Marchew obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
3. Cebulę posiekać wraz ze szczypiorem.
4. Kapustę, marchew i cebulę dokładnie wymieszać wraz z olejem lub oliwą, dodać do smaku cukier i odstawić na godzinę.
Surówka z kiszonej kapusty w wielu domach była i jest tradycyjnym dodatkiem towarzyszącym smażonej rybie w postne dni. Doskonała, zdrowa i łatwa w przygotowaniu jest ulubioną surówką wielu osób. Niektórzy dodają do niej także starte na tarce kwaśne jabłko. Do przyprawienia można użyć również łyżki majonezu.
Ogórki to kolejne bardzo lubiane warzywo, jadane w Polsce w różnych postaciach.
Zjadamy je na surowo, w postaci mizerii, jako ogórki małosolne, kwaszone i marynowane.
Ogórki kiszone i małosolne to polskie specjalności ? zwłaszcza te ostatnie są łatwe do przygotowania, a jednocześnie pachną prawdziwą polską kuchnią.