Śledzie w oliwie i cytrynie
4 śledzie solone, 2 duże cebule, ok. szklanki soku cytrynowego, ok. szklanki oleju
1. Śledzie umyć, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie, po czym zdjąć skórę, usunąć wnętrzności i odkroić filety. Podzielić rybę na niewielkie skośne kawałki.
2. Cebule pokroić w cienkie piórka.
3. W słoiku układać kawałki śledzi, na nich warstwę cebuli i tak kolejno, aż do wyczerpania się składników.
4. Wlać sok cytrynowy, aby sięgał do połowy ułożonych śledzi z cebulą, po czym dopełnić oliwą lub olejem.
5. Szczelnie zakręcić słoik i dokładnie wymieszać, tak jak barman miksuje drinki, aby oliwa z sokiem nabierała białawej barwy. Odstawić na 1-2 dni, a w tym czasie kilkakrotnie miksować.