Śledzie w śmietanie
4 śledzie solone, ? szklanki śmietany, 2 łyżki majonezu, jabłko, średnia cebula, sól, cukier i sok cytrynowy do smaku
1. Śledzie umyć, wymoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie, po czym zdjąć skórkę, wyjąć wnętrzności, oddzielić filety i pokroić je na skośne kawałki.
2. Wymieszać śmietanę z majonezem, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko i posiekaną cebulę, doprawić sokiem cytrynowym i solą oraz cukrem. Sos powinien mieć wyraźnie słodkawo-kwaśny smak.
3. Kawałki śledzia układać w płaskim naczyniu, na każdej warstwie ryby kłaść warstwę sosu. Czynność tę powtarzać, aż do wyczerpania się składników.
Po kilku godzinach śledzie w śmietanie są już doskonałe. Można je podawać z pieczonymi ziemniakami lub ziemniakami z wody na postny obiad lub kolację.