Schab ze śliwkami

1 kg schabu bez kości, 15 dag suszonych kalifornijskich śliwek bez pestek,
? łyżeczki do kawy kminku, sól, sok z ? cytryny, łyżka masła, ząbek czosnku, po
? łyżeczki majeranku i oregano

1. Schab umyć, po czym w środku, wzdłuż kawałka mięsa wąskim, długim nożem zrobić otwór. Wpychać w otwór kolejno suszone śliwki do momentu, kiedy ukażą się po przeciwnej stronie. Pokropić schab sokiem z cytryny
i odłożyć na 15 minut.
2. Schab posolić, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać majerankiem, kminkiem i oregano.
3. Rozgrzać na patelni masło i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć wraz z masłem do brytfanny. Podlać ? szklanki wody i piec pod przykryciem około godziny.
4. Prawie upieczony schab odkryć i piec jeszcze około 40 minut, polewając wytworzonym sosem, aż wierzch się zrumieni.
Schab ten jest doskonały także na zimno. Krojony w cienkie plasterki jest równie smakowity jak dekoracyjny.