Kotlety schabowe jak u mamy

4 ukrojone z kostką kotlety schabowe, sól
do panierowania: jajo, łyżka mąki, 2 łyżki tartej bułki
do smażenia: 4 łyżki oleju

1. Kotlety zbić tłuczkiem do mięsa. Posolić.
2. Na patelni rozgrzać olej.
3. Panierować kotlety: najpierw w mące, potem w rozbitym z łyżką wody jajku, na koniec w tartej bułce. Panierkę lekko docisnąć dłonią do mięsa, aby nie odpadała.
4. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Nie powinny się smażyć zbyt gwałtownie, aby nie przypaliły się z wierzchu, pozostając surowe w środku. Aby dopiekły się także wokół kostek, warto pod nakryciem potrzymać je jeszcze 2 minuty na mniejszym ogniu.
Istnieje pogląd, że kotlety z kostką są bardziej soczyste i smaczniejsze. W każdym razie ?prawdziwe? kotlety schabowe babek zawsze smażono z kostką.