Schab ze śliwkami
1 kg schabu bez kości, 15 dag suszonych kalifornijskich śliwek bez pestek,
? łyżeczki do kawy kminku, sól, sok z ? cytryny, łyżka masła, ząbek czosnku, po
? łyżeczki majeranku i oregano
1. Schab umyć, po czym w środku, wzdłuż kawałka mięsa wąskim, długim nożem zrobić otwór. Wpychać w otwór kolejno suszone śliwki do momentu, kiedy ukażą się po przeciwnej stronie. Pokropić schab sokiem z cytryny
i odłożyć na 15 minut.
2. Schab posolić, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać majerankiem, kminkiem i oregano.
3. Rozgrzać na patelni masło i obsmażyć schab z każdej strony. Przełożyć wraz z masłem do brytfanny. Podlać ? szklanki wody i piec pod przykryciem około godziny.
4. Prawie upieczony schab odkryć i piec jeszcze około 40 minut, polewając wytworzonym sosem, aż wierzch się zrumieni.
Schab ten jest doskonały także na zimno. Krojony w cienkie plasterki jest równie smakowity jak dekoracyjny.
Komentarze
Dzięki temu przepisowi moja rodzinka nie odpuszcza mi już żadnych świąt – schab ze śliwką musi być i już! Zawsze się udaje, zawsze smakuje i pachnie cudownie.
Cieszy nas. to. Ale może uda się rodzinę namówić i na inne równie ciekawe przepisy z witryny? Wesołych i Smacznych Świąt!