Sandacz z wody po polsku

sandacz wagi ok. 70-80 dag, marchew, pietruszka, duża cebula, kawałek liścia laurowego, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, sól, 3 łyżki masła, 3-4 jaja na twardo, łyżka siekanej zielonej pietruszki

1. Sandacza sprawić, odkroić łeb, płetwy, pozostałą tuszkę pokroić na kawałki długości około 5-6 cm. Można poprzekrawać na połówki, usuwając kręgosłup.
2. Zagotować pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, posiekaną cebulę, dodać sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listek laurowy.
3. Do wrzącego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować około 20-30 minut.
4. Rybę podawać posypaną siekanymi jajkami na twardo, polaną stopionym masłem, a na koniec lekko posypaną zieloną siekaną pietruszką. Można podawać ją z warzywami z wywaru.
Jest to uniwersalny przepis, nadający się do przyrządzania także innych ryb. W ten sam sposób można podawać ugotowane szczupaki, dorsze czy jakąkolwiek białą rybę morską.