Szczupak w sosie chrzanowym
szczupak wagi ponad 1 kg, marchew, 2 cebule, po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól na sos: łyżka masła, łyżka mąki, 2 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka), sok cytrynowy i cukier do smaku, sól
1. Szczupaka sprawić i pokroić na porcje.
2. Ugotować wywar z 4 szklanek wody, marchwi, cebuli, pieprzu, ziela angielskiego i soli.
3. Wywarem zalać rybę i gotować około 20 minut od zagotowania.
4. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, a kiedy zasmażka spieni się i zbieleje, dodać śmietanę i w miarę potrzeby wlewać wywar spod ryby, aby powstał zawiesisty sos. Na koniec dodać chrzan, cukier, sok z cytryny i sól do smaku.
5. Szczupaka ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać sosem i wstawić na
5 minut do nagrzanego piekarnika.
Solone śledzie są szalenie lubiane, nie tylko zresztą w Polsce. W każdym kraju jednak jada się je inaczej. Chyba możemy zaryzykować twierdzenie, że polskie przepisy na przyrządzanie śledzi są wyjątkowo smakowite. A jest ich niezwykle wiele i są przy tym bardzo oryginalne. Ich wielką zaletą jest także to, że wszystkie inne składniki ? poza śledziami ? są naprawdę łatwo dostępne.