Kotlety z suma lub innej ryby

1 kg filetów z suma lub innej ryby, 2 jaja, 2 łyżki mąki, 4 łyżki tartej bułki,
? łyżeczki białego pieprzu, sól, ? szklanki oleju lub oliwy

1. Filety podzielić na kotlety mniej więcej równej wielkości, posypać lekko pieprzem i solą, odstawić na 15 minut.
2. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Maczać kawałki ryby w mące, potem w rozbitym jajku i tartej bułce.
3. Smażyć kotlety na ciemnozłoto z każdej strony. Podawać z chrzanem lub surówką o zdecydowanym smaku.

W ten sam sposób usmażyć można także karpia na przykład na wieczerzę wigilijną.
Można także smażyć kawałki ryby obtaczanej jedynie w mące, bez dodatku jajka i tartej bułki. Aby ryba ładnie się usmażyła i nie rozpadła na części, potrzebna jest zarówno odpowiednia ilość tłuszczu, jak i właściwe smażenie: przewracać na drugą stronę można dopiero wówczas, kiedy pierwsza jest już dobrze zrumieniona.