Polędwice wieprzowe w sosie śmietanowym

2 polędwiczki wieprzowe, łyżka opłukanych kaparów, sok z ? cytryny, łyżka oliwy, sól, pieprz, 4 łyżki śmietany (18% lub 22%), 2-3 łyżki gęstego jogurtu, ? łyżeczki mąki

1. Polędwiczki oczyścić z błon i tłuszczu, posolić, posypać pieprzem, pokropić sokiem cytrynowym. Odstawić na 2 godziny.
2. Ułożyć mięso w posmarowanej oliwą brytfannie. Wstawić do nagrzanego do 180?C piekarnika. Piec około 25 minut, często polewając wytwarzającym się sosem.
3. Wymieszać jogurt, śmietanę, kapary i mąkę, a następnie polać sosem upieczone polędwiczki.
4. Kiedy sos się zagotuje, wyjąć potrawę z piekarnika. Polędwiczki pokroić ukośnie na plasterki i polać sosem.
Podawać z ryżem, ziemniakami z wody lub dobranymi według gustu dodatkami.