Mielone zrazy w sosie grzybowym
250 g mięsa wieprzowego, 250 g mięsa wołowego lub ? kg mielonego mieszanego mięsa, jajo, czerstwa bułka, sól, pieprz, łyżka oleju, nieduża cebula
do obtaczania: 2 łyżki mąki
do smażenia: 4 łyżki oleju
na sos: 4 suszone grzybki, łyżka masła, cebula, łyżeczka mąki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz
1. Namoczyć w wodzie czerstwą bułkę, odcisnąć, rozdrobnić.
2. Namoczyć suszone grzyby w 2 szklankach zimnej wody, odstawić.
3. Cebulę posiekać i poddusić na maśle.
4. Mięso pokroić, po czym zmielić w maszynce do mięsa.
5. Starannie wymieszać i wyrobić mięso, odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, podduszoną cebulę, jajko, sól i pieprz.
6. Formować okrągłe lub owalne zrazy, obtaczać w mące.
7. Rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju i usmażyć zrazy z obu stron na rumiano. Odłożyć.
8. Ugotować do miękkości suszone grzyby ostudzić, wyjąć z wywaru i drobno pokroić.
9. Rozgrzać łyżkę masła, poddusić na nim posiekaną cebulę, dodać mąkę, chwilę smażyć, dodać grzyby, wywar, śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
10. Zagotować sos i włożyć do niego zrazy, wszystko razem podgrzać.
Zrazy w sosie grzybowym można jadać z różnymi kaszami, ryżem lub makaronem włoskim, kluskami kładzionymi itp.