Placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków, 2 jaja, 2 łyżki mąki, sól, ewentualnie 1 cebula, ? szklanki oleju do smażenia

1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce (lub w robocie kuchennym na drobnej tarce).
2. Jeżeli dodajemy cebulę, także i ją trzeba zetrzeć na tarce lub w kuchennym robocie.
3. Utarte ziemniaki odstawić na 10 minut, następnie zlać płyn, a skrobię dodać do utartych ziemniaków.
4. Do ziemniaków dodać jajka i mąkę oraz sól, wymieszać.
5. Na rozgrzany olej nakładać po 1-2 łyżki ciasta ziemniaczanego i smażyć na chrupko z obu stron.

Do placków ziemniaczanych doskonale smakują dodatki, takie jak: mięsny gulasz, grzyby duszone w śmietanie, śmietana, jogurt, wędzony łosoś. Jeśli są przygotowane bez cebuli, można podać cukier.