Najłatwiejsze ciasto na kulebiak
2 szklanki z niewielkim czubem mąki pszennej, 15 dag masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 5 dag drożdży, 2 jaja, 2 żółtka, łyżka cukru, sól
do smarowania wierzchu kulebiaka: jajko i trochę wody
1. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i miękkie masło, dokładnie przesiekać.
2. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać cukier. Kiedy wyrosną, dodać do mąki.
3. Do mąki z drożdżami i tłuszczem dodać jajka i żółtka, zagnieść rękami. Ciasto powinno być lśniące, elastyczne i gładkie.
4. Rozwałkować ciasto w prostokąt, nałożyć farsz, zlepić na wierzchu ozdobnie oba brzegi. Kiedy wyrośnie, mniej więcej po godzinie, posmarować wierzch jajkiem rozbitym z wodą. Piec w temperaturze około 180?C mniej więcej
40 minut. Kiedy kulebiak pięknie się zrumieni ? jest gotowy.