Kotlety ziemniaczane

12 średnich ziemniaków, 3 łyżki mąki, jajko, sól, pieprz, ? szklanki tartej bułki, łyżka masła i 3 łyżki oleju do smażenia lub 4 łyżki dobrego oleju albo oliwy

1. Obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i odparować na ogniu, zemleć je lub przepuścić przez praskę do purée. Można również rozdrobnić ziemniaki tłuczkiem.
2. Ostudzone ziemniaki wymieszać z mąką i jajkiem, dodać do smaku sól
i pieprz.
3. Formować kotlety ziemniaczane, podobnie jak formuje się kotlety mielone, po czym obtaczać je w tartej bułce.
4. Rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.

Kotlety są także doskonałym sposobem na wykorzystanie pozostałych z poprzedniego dnia ziemniaków. Najlepiej smakują podane z sosem grzybowym.