Kotlety mielone
250 g mięsa wieprzowego, 250 g mięsa wołowego lub cielęcego lub ? kg mielonego mięsa mieszanego, czerstwa bułka, jajo, cebula, łyżka oliwy lub oleju, ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek lub oregano
do obtaczania kotletów: 2 łyżki mąki lub 3 łyżki tartej bułki
do smażenia: 4 łyżki oleju lub oliwy
1. Cebulę posiekać i poddusić na oliwie lub oleju. Czerstwą bułkę namoczyć
w wodzie, odcisnąć i rozdrobnić.
2. Pokroić mięso na drobne kawałki i zmielić w maszynce.
3. Wyrobić dokładnie mięso z rozmoczoną bułką, jajkiem, cebulą i przyprawami.
4. Formować niewielkie owalne lub okrągłe kotlety i obtaczać w mące lub tartej bułce.
5. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i smażyć kotlety z obu stron na ciemnozłoto.
Czy kotlety są usmażone, poznamy w prosty sposób: z nakłutego szpikulcem kotleta powinien wydobywać się przezroczysty lub jasny sok. Jeśli sok jest różowy ? trzeba kotlety jeszcze chwilę smażyć.
Z tak przygotowanego mięsa można przyrządzić również bardziej dietetyczne pulpety mięsne: wystarczy je ugotować w wywarze lub rosole warzywnym z kostki. Pulpety można podać z sosem koperkowym, cebulowym lub pomidorowym.