Jabłka w cieście

4 spore winne jabłka, szklanka mąki z czubem, 2 jaja, ? szklanki mleka, 3 łyżki śmietanki (lub skondensowanego mleka), na czubek łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
do smażenia: ok. 4-6 łyżek oleju
do posypania: 3 łyżki cukru pudru

1. Wymieszać mąkę z jajkami, mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą i śmietanką. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie i nie utrzymywało się na jabłkach, lecz z nich spływało ? dosypać odrobinę mąki i jeszcze raz wymieszać.
2. Jabłka obrać i pokroić na plasterki, usuwając gniazda nasienne.
3. Rozgrzać olej na patelni. Nadziewać każdy plasterek jabłka na widelec, maczać go w cieście i smażyć na oleju z obu stron na ciemnozłoto.
4. Wyjęte z oleju placuszki układać na minutę na złożonym kuchennym papierowym ręczniku, aby odsączyć je z tłuszczu. Posypywać przez sitko cukrem pudrem.