Karp w szarym sosie po polsku

karp wagi ok. 1 kg, nieduży seler, cebula, 2 łyżeczki cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, szczypta mielonego imbiru, 2 szklanki piwa, 2 szklanki wody, kromka piernika lub mały pierniczek bez polewy czekoladowej, 2 łyżki masła, łyżka powideł śliwkowych, 5 dag rodzynek, po garści migdałów i orzechów, cytryna

1. Karpia oczyścić i pokroić na dzwonka.
2. Pokrojony w paski seler, cebulę i kawałek skórki z cytryny oraz piwo z wodą, pieprz i imbir ugotować.
3. Kiedy seler stanie się miękki, dodać pokrojoną rybę oraz trochę soku z cytryny i gotować około 20 minut, po czym rybę ostrożnie wyjąć na półmisek i odstawić.
4. Wywar zmiksować, wyjmując z niego uprzednio ziarna pieprzu i ziela angielskiego, dodać pokruszony drobno piernik, powidła śliwkowe, cukier, rodzynki i pokrojone migdały oraz orzechy. Zagotować sos.
5. Karpia zalać na półmisku sosem i podawać jako danie na gorąco lub po ostudzeniu, na zimno, jako przystawkę.