Klops
70 dag mięsa wieprzowego bez kości, 30 dag mięsa wołowego bez kości lub 1 kg gotowego mieszanego mielonego mięsa, 4 jaja, łyżka siekanej zielonej pietruszki, łyżka siekanego koperku, czerstwa bułka kajzerka, mała cebula, łyżka oleju lub oliwy, sól, pieprz, dowolne przyprawy: łyżka sosu sojowego albo łyżeczka curry czy łyżeczka mielonej słodkiej papryki do uformowania klopsa: 2 łyżki tartej bułki
do wysmarowania foremki: 2 łyżki oliwy lub oleju
1. Ugotować 3 jajka na twardo.
2. Mięsa pokroić na drobne kawałki i zmielić.
3. Cebulę posiekać i poddusić na oleju, nie rumieniąc.
4. Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie starannie odcisnąć i rozdrobnić.
5. Wymieszać mięso z cebulą, surowym jajkiem, przyprawami i rozdrobnioną bułką. Starannie wyrobić masę.
6. Rozłożyć mięso na równy płat, ułożyć blisko jednego brzegu obrane ze skorupek jajka na twardo, zawinąć mięso, zaczynając od brzegu, gdzie ułożone są jajka, i posypać po wierzchu tartą bułką.
7. Posmarować formę do pieczenia oliwą lub olejem i ułożyć w niej klops.
8. Piec w temperaturze 180?C około 40 minut. Kiedy klops zrumieni się po wierzchu, można podawać.
Klops podaje się pokrojony w grube plastry, które znakomicie się prezentują
z jajkiem w środku.