Kapusta z grzybami

1 kg kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 2 łyżki masła lub oleju, cebula, 1 ? łyżki mąki, pieprz, sól

1. Kapustę wypłukać, posiekać i włożyć do garnka, zalewając 2 szklankami wody. Gotować, aż zmięknie, a prawie cały płyn się wygotuje.
2. Grzyby suszone zalać 2 szklankami wody, po godzinie ugotować. Powinna pozostać nie więcej niż szklanka wywaru.
3. Odsączyć grzyby z wywaru, a wywar wlać do kapusty. Grzyby pokroić w paski i także dodać do kapusty i jeszcze gotować razem około 20 minut.
4. Rozgrzać masło lub olej, cebulę drobno posiekać i podsmażyć w tłuszczu na złoto, dodać mąkę, a kiedy się spieni, dodać zasmażkę do kapusty i dokładnie wymieszać. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem.

Również kapusta z grzybami doskonale smakuje odgrzewana dzień po dniu.
Można ją dodatkowo doprawić 2 łyżkami powideł śliwkowych ? zyskuje wtedy szlachetny smak.
Kapusta z grzybami jest klasycznym daniem wigilijnym, bez którego nie wyobrażamy sobie żadnej wieczerzy.