Flaki uproszczone

6 szklanek rosołu z kurczaka (patrz s. ) wraz z mięsem co najmniej z połowy kurczaka, kopiasta łyżka masła, kopiasta łyżka mąki, łyżka suszonego majeranku, pieprz, sól, sproszkowana czerwona słodka papryka, jakakolwiek ostra przyprawa
jako dodatek: po łyżce startego żółtego sera

1. Mięso z kurczaka wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i pokroić w paski.
2. Włożyć mięso z powrotem do rosołu.
3. Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, a kiedy spieni się i zbieleje, połączyć z rosołem i zagotować. Dodać majeranek, paprykę i ostrą przyprawę do smaku.

?Flaki uproszczone? są rzeczywiście proste i mogą stanowić doskonałe danie awaryjne, bo wprawdzie przygotowuje się je ekspresowo, ale smak mają nadspodziewanie świetny, niczym pracochłonne kulinarne dzieło.
Bardzo często flaki przygotowuje się z ugotowanych żołądków drobiowych: na 6 porcji potrzeba 1 kg żołądków i włoszczyzny jak do ?rosołu z kurczaka?. Żołądki drobiowe trzeba bardzo starannie przejrzeć i usunąć z nich nadmiar tłuszczu, po czym ugotować je z włoszczyzną i pokroić w paski. Dalej postępować jak z ?flakami uproszczonymi?.