Gęś pieczona
gęś wagi do 4 kg, 4 kwaśne jabłka, 2 czerstwe bułki, łyżeczka masła, łyżeczka majeranku, łyżeczka suszonego tymianku, sól
1. Gęś sprawić i usunąć nadmiar tłuszczu z tuszki. Z wierzchu i wewnątrz lekko posolić i posypać mieszanką majeranku z tymiankiem.
2. Czerstwe bułki pokroić w kostkę i ususzyć na suchej patelni, pod koniec dodać masło i wymieszać.
3. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Włożyć je wraz z grzankami do wnętrza tuszki. Skórę można spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do zrazów.
4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220?C, wstawić gęś i piec do momentu, kiedy lekko się zrumieni. Wtedy zmniejszyć temperaturę i piec godzinę na każdy kilogram wagi gęsi.
5. Upieczoną gęś pokroić na porcje, do każdej dodając upieczone jabłka.
Według reguł tradycyjnej polskiej kuchni do gęsi podaje się surówkę z czerwonej kapusty, jednak równie dobrze smakować będzie zielona sałata z sosem winegret, surówka z białej kapusty lub upieczone z kminkiem ziemniaki (można je w czasie pieczenia polewać wytapiającym się z gęsi tłuszczem). Doskonały jest dodatek ?niespodzianki?, czyli gęsiej szyjki faszerowanej kaszą.