Kotlety de volaille

4 pojedyncze (niezbyt duże) filety z kurczęcej piersi, 4 łyżki twardego masła, sól, pieprz, 4 plasterki cytryny
do przybrania: gałązki zielonej pietruszki
do panierowania: 2 łyżki mąki, 4 łyżki tartej bułki, jajo
do smażenia: 2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy lub oleju

1. Filety kurczęce delikatnie rozbić tłuczkiem (uważając, aby nie podziurawić płata mięsnego), lekko posypać solą i pieprzem.
2. Na każdym płacie ułożyć łyżkę masła. Zawinąć mięso tak, aby roztapiające się masło nie wypłynęło na wierzch.
3. Kotlety posypać lekko mąką, panierować w rozbitym z łyżką wody jajku, następnie w tartej bułce.
4. Rozgrzać masło z olejem lub oliwą i smażyć kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.
Kotlety de volaille powinno się jadać na gorąco, jednocześnie zwracając uwagę na to, aby płynne gorące masło ze środka nie wytrysnęło i nie sparzyło jedzącego.