Niespodzianka, czyli nadziewana gęsia szyjka

surowa skóra z gęsiej szyi, ? szklanki kaszy krakowskiej lub manny, ? szklanki pokrojonej w bardzo drobną kostkę świeżej słoniny, pokrojona w kostkę surowa wątróbka (jeżeli jest), łyżeczka majeranku, sól, pieprz, 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 1 całe jajo

1. Odkrojoną od tuszki skórkę oczyścić z resztek piór i nadmiaru tłuszczu. Zeszyć z jednego końca skórkę.
2. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki, napełnić nimi skórę i zeszyć drugi koniec.
3. W szerokim garnku zagotować tyle wody z solą, aby zakryła szyjkę. Gotować na niewielkim ogniu, próbując patyczkiem do szaszłyków, czy skórka jest miękka. Po godzinie powolnego gotowania powinna być już dobra, jednak sprawdzanie jest niezbędne.

Szyjka na gorąco, pokrojona na plasterki, jest doskonałym dodatkiem do gęsi, a jedzona na zimno stanowi pyszną przystawkę.