Farsz kapuściano-grzybowy do kulebiaka
60 dag kiszonej kapusty, 5 suszonych grzybów, 3 łyżki masła, 2 jaja, ? szklanki śmietany, cebula, sól, pieprz
1. Grzyby namoczyć w 2 szklankach wody, po godzinie ugotować. Ostudzić
i drobno posiekać. Włożyć z powrotem do wywaru.
2. Kapustę kiszoną posiekać, dodać do grzybów z wywarem. Gotować powoli 40 minut, starając się odparować jak najwięcej płynu.
3. Cebulę udusić na maśle, połączyć z kapustą z grzybami i jeszcze chwilę gotować.
4. Jaja ugotować na twardo, posiekać i dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę. Wymieszać.
Farsze do kulebiaków warto trochę ostudzić i jeszcze ciepłe nakładać na ciasto. Pozwala to równo rozsmarować masę.