Leniwe pierogi

? kg miękkiego białego sera, 2 jajka, 2 łyżki masła, szklanka mąki, szczypta soli

1. Utrzeć masło z żółtkami.
2. Ser zmielić w maszynce do mięsa.
3. Do utartych z masłem żółtek dodawać ser, a kiedy się wyczerpie ? mąkę (pozostawić kilka łyżek do formowania klusek).
4. Ubić sztywną pianę z białek i dodać ją, ostrożnie mieszając, do ciasta.
5. Z ciasta uformować wałek o przekroju mniej więcej 2 cm, pokroić w ukośne kluski.
6. Zagotować 3-4 litry wody z odrobiną soli, wrzucić kluski i gotować do momentu, kiedy wypłyną na wierzch. Po minucie wyjmować łyżką cedzakową.

Leniwe pierogi, czyli kluski twarogowe, podaje się polane tartą bułką, najpierw zrumienioną na suchej patelni, a potem wymieszaną z topionym masłem lub z cukrem.