Zapachy z cudzego garnka

Pewnie niewiele osób pamięta jedną ze wspanialszych baśni Andersena, w której dla nudzącej się księżniczki wymyślano najbardziej oryginalne zabawki. Jedną z takich zabawek był garnek, z którego wydobywały się zapachy, jakie w porze gotowania obiadu w różnych niekrólewskich kuchniach. Wystarczyło na przykład zapytać garnek, co dziś na obiad u ochmistrzyni, aby otrzymać wonną odpowiedź.

Nie zawsze jesteśmy ciekawi, co gotują sąsiedzi – sam wiem coś o tym – ale i tak wiele osób informują o tym dolatujące przez okno lub panujące na klatce schodowej zapachy. Bardziej zapewne interesuje nas, co można zjeść na obiad u dalszych – zagranicznych – sąsiadów. Bardzo chętnie też zbieramy cudze, zagraniczne przepisy, włączamy je do swego repertuaru. Wiele z nich doskonale trafia w nasz gust.

Proponuję więc szybki spacer po kuchniach sąsiadów i skorzystanie z kilku podanych tu, zapewniam, prostych lecz bardzo smakowitych przepisów.

Wołowina w winie po francusku

60-80 dag wołowiny bez kości(najlepsza jest pierwsza krzyżowa lub zrazowa),1 duża cebula,2 kopiaste łyżki pokrojonej w kostkę słoniny,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,1 szklanka przygotowanego z kostki rosołu,15 dag małych pieczarek, na czubek łyżeczki tymianku, sól, pieprz.

Stopić w garnku słoninę, do tłuszczu i skwarek dodać masło, posiekaną w kostkę cebulę, lekko zrumienić. Posypane mąką mięso włożyć do podsmażonej na tłuszczu cebuli i smażyć razem przez chwilę, po czym wlać wino, rosół, przyprawić lekko tymiankiem, solą i pieprzem. Pod szczelną pokrywką dusić około 3 godzin, tuż przed końcem dodać pieczarki i po 10 minutach potrawa gotowa jest do podania. Można podawać ją z ryżem na sypko.

Hiszpański omlet
Na omlet:8 jaj, szczypta soli,2 łyżki oliwy z oliwek.
Na farsz:2 ząbki czosnku,1 strąk papryki,1 cebula,4 średnie pomidory,10 dag pieczarek,sól,pieprz,1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny.

Pomidory po sparzeniu gorącą wodą obrać ze skórki, wycisnąć z nich pestki, po czym pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki poszatkować w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa usmażyć na oliwie, dodając na koniec sok cytrynowy, lekko posolić, dodać pieprz. Oddzielić żółtka od białek. Z białek, z niewielkim dodatkiem soli, ubić sztywną pianę, po czym na koniec dodawać, po jednym, żółtka, stale ubijając.
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wylać masę jajeczną i smażyć, jak zwykle omlet, unosząc brzegi, aby masa ściekała pod spód. Kiedy omlet jest usmażony, ułożyć na nim masę warzywną, zwinąć i natychmiast podawać. Można posypać siekaną natką, samą lub z dodatkiem kilku listków bazylii.

Flamandzki suflet z cebuli

1 kg dużej cebuli,6 łyżek masła,2 i 1/2 łyżki mąki,1 szklanka mleka,5 jaj,1/2 szklanki słodkiej, 12%śmietanki, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa, szczypta słodkiej i ostrej papryki.

Niezbyt drobno posiekaną cebulę gotować we wrzącej wodzie około kwadransa, dokładnie odcedzić w durszlaku. Z 2łyżek masła oraz mąki zrobić zasmażkę, którą rozprowadzić ostrożnie mlekiem, aby powstał beszamel, gotować chwilę, aż utworzy się niezbyt gęsty, jednorodny sos. 2 łyżki masła rozpuścić w garnku, dodać odsączoną cebulę i chwilę dusić(uważać, aby nie zaczęła się rumienić).Dodać beszamel i razem chwilę gotować. Doprawić gałką muszkatołową, papryką, solą, pieprzem. Zmiksować. Ostudzić. Dodać śmietankę, żółtka oraz ubitą na sztywno pianę. Naczynie do zapiekania wysmarować pozostałym masłem, wypełnić masą, wstawić do gorącego piekarnika na 2o minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Angielskie grzanki z masą serową

4 kromki chleba tostowego,2 łyżki masła,1 łyżka mąki, 3 łyżki mleka i 2 łyżki piwa,3/4 szklanki startego cheddara,1 łyżeczka dobrej musztardy, sól, pieprz.

W garnuszku stopić masło, dodać mąkę, doprowadzić do lekkiego jej zrumienienia. Wlać mleko i mieszając gotować, aby sos się zagęścił. Dodać piwo, musztardę, sól i pieprz oraz ser i jeszcze chwilę gotować. Na pozostałym maśle zrumienić grzanki, po czym posmarować je masą serową. Przez chwilę zapiekać w gorącym piekarniku. Najlepsze są bardzo gorące, z dodatkiem piwa.