Zgadnij co gotujemy? (49)

Ogarnęła mnie mania warzywna. Robię risotto z warzywami, jem – ostatnie w tym sezonie – szparagi niemal codziennie. Rukola, szpinak, smażona na oliwie marchewka z peperoncino i inna zielenina gości na moim stole w każdy wieczór. To mój organizm domaga się takiej diety. Za jakiś czas zatęsknię zapewne za czymś innym.

Z tego co napisałem wyżej wynika, że i dzisiejszy quiz będzie warzywny. Po prostu – zielono mi. Oto dzisiejsze pytania:

1. Marchew jest koloru marchewkowego ale czy na pewno? Jaki jeszcze kolor ma to wspaniałe warzywo?

2. Drzewipest orzechodajny, hubbard, makaronowa, piżmowa, turbanowa,kabaczek żołędziowy to nazwy odmian smakowitego warzywa – jakiego?

3. Pysznym, choć mało popularnym warzywem jest kozibród ogrodowy. Pod jaką nazwą można ją znaleźć w sklepach warzywnych?

Nagrodą w takim quzie może być, a właściwie musi, odpowiednia książka. Jest to wydana przez oficynę Prószyński i S-ka w serii Encyklopedia Gotowania książeczka Barbary Adamczewskiej „Potrawy z warzyw”. Zwycięzca dostanie egzemplarz z autografami i dedykacją. Proszę więc jak najspieszniej wysłać odpowiedzi na adres internet@polityka.com.pl Szybkość i prawidłowe odpowiedzi decydują o sukcesie.