Jajecznica czyli wybawienie z kłopotów

Czy zauważyliście jak bardzo często w moich tekstach pojawiają się potrawy, które są szybkie, które mają nam pomóc przyjąć niespodziewanych gości. Są one przeznaczone nie tylko dla  nich. Wielokrotnie przychodzimy do domu zbyt późno, aby przygotować posiłek i takie szybkościowe przepisy to dla nas  szansa na smaczny, domowy posiłek, nie wymagający przy tym zbyt  wiele wysiłku. Szczególnie potrawy z jaj  nadają się zarówno dla niespodziewanych gości jak i  dla zmęczonych pań domu gdy chcą urządzić miłą kolację we dwoje. Moja jajecznica ostatniej szansy to danie duże, pożywne i sycące a przy tym dające się  przyrządzić ze składników, które przeważnie są w domu.

Oto składniki: po 2 jajka na osobę, 2 łyżki oleju lub – co znacznie lepiej smakuje – oliwy z oliwek, po 5 kopiastych łyżek ugotowanego ryżu na osobę, puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym, (może być jakakolwiek inna ryba, na przykład łosoś  w puszce). Rozgrzewamy na patelni oliwę i wylewamy rozbite jajka z odrobiną wody i solą na dobrze gorącą oliwę. Smażymy cienki omlet lub jeśli przygotowujemy z większej liczby jaj, dwa omlety, dobrze wysmażone  kroimy w paseczki, dodajemy ryż, rozdrobnioną rybę i mieszamy. Na oliwie podsmażamy całą potrawę nie mieszając, doprowadzamy do przyrumienienia się dolnej warstwy. Wierzch dania posypujemy dowolną zieleniną i podajemy z dodatkiem surówki, jaką uda nam się skomponować.

Nie przeczę, że najlepsza byłaby zielona sałata z pomidorami i ogórkami w sosie winegret, ale może być również zielony groszek z majonezem i szczypiorkiem, albo marynowana papryka, albo konserwowa kukurydza podgrzana i okraszona świeżym masłem.

Jeżeli zakładamy, że  jajecznica jest istotnie daniem ostatniej szansy, należy przypuszczać, iż nie mamy również przygotowanego deseru. Odrzućmy myśl o czekoladkach, bo przecież nie będziemy się niepotrzebnie tuczyć. Na pewno w zakamarku spiżarni znajdziemy jakiś kompot. Po dodaniu do niego pokrojonej w plastry pomarańczy i banana, nabierze ów pospolity napój nowego wyrazu i stanowić może eleganckie uzupełnienie improwizowanego menu.