Zgadnij co gotujemy?(44)

Jeszcze parę tygodni i stuknie nam pierwszy piękny jubileusz. Tymczasem dziś mamy czterdziestą czwartą edycję blogowych zgadywanek kulinarnych. Czterdzieści i cztery to magiczna liczba. Mamił nas nią Wieszcz Adam. A ulubionym kuchmistrzem Mickiewicza był – jak wiecie bez wątpienia, bo marudziłem na ten temat parę razy – Wojciech Wielądko. Sięgnijmy więc do jego dorobku.
To była podpowiedź. A teraz pytania konkursowe:
1. Z jakiej wody polecał gotować rosół autor „Kucharza doskonałego”?
2. Co to za danie polecane przez Wielądkę: „Skoppowina z agrestem”?
3. Wojciech Wielądko proponował w swej słynnej książce niezwykle oryginalny przepis na jajecznicę, sok z jakich egzotycznych owoców nakazywał dodać do rozbełtanych jajek?

Kto pierwszy przyśle na adres internet@polityka.com.pl trzy prawidłowe odpowiedzi otrzyma moją „Krwawą historię smaku” wydana przez Nowy Świat, z autografem i serdeczną dedykacją.
Czekam więc na listy.