Bądź smukły bez głodowania!

Możemy jeść smacznie i nie tyć. Powiem więcej: możemy jeść doskonałe dania i szczupleć! Ważne jest, byśmy wiedzieli co jeść i jak to przyrządzać. Oprócz doboru dań ważna jest też technika gotowania.

I jeszcze jedno – osłabiony pracą organizm należy wzmocnić. A są takie potrawy, które poprawiają nam humor i równocześnie wzmacniają serce, kości, poprawiają stan nerek czy wątroby. Przy stole można więc łączyć przyjemne z pożytecznym.

Wybierając dania na śniadanie, obiad i kolację trzeba starać się nie przejadać.
Przeciętnie człowiek wydatkuje dziennie 2500 kcal. Wystarczy więc, że jedząc nie będzie przekraczać 2000 kcal i z dnia na dzień będzie smuklejszy. Zjadanie 1600 kcal to wręcz błyskawiczna dieta odchudzająca. A do tego jeszcze trochę ruchu czyli rower, spacer lub pływanie i w lecie na plażach pojawią się rzesze szczupłych i pięknych blogowiczów!
 
 
Bądź zrównoważony

Ważnym elementem zdrowego jedzenia jest zachowanie właściwych proporcji doboru rodzajów żywności.

*Ziemniaki, pieczywo, ryż, makarony winny stanowić ok. 33 proc. dziennej diety. Dostarczają one właściwą ilość węglowodanów, witamin z grupy B, żelaza, wapnia oraz błonnika.

*Mleko i przetwory mleczne, czyli doskonałe źródło wapnia i białka oraz witamin A i D,  powinny stanowić 15 proc. diety.

*Mięso i ryby, czyli źródło białka, aminokwasów, cynku, magnezu, kwasów tłuszczowych (w tym, dzięki rybom, omega -3), witamin B, D, E,  powinny w diecie dziennej stanowić 12 proc.

*Owoce i warzywa (w tym rośliny strączkowe), dostarczające witaminy A, C, E minerały takie jak wapń, magnez, żelazo, a także przeciwutleniacze i błonnik, winny wypełniać 33 proc. jadłospisu.

*Tłuszcze i cukry nie powinny przekraczać 10 proc. dziennej diety. Są one bowiem najbardziej skondensowanym źródłem kalorii.
 
 
Zamiast lustra

Doskonałym narzędziem kontroli tuszy i jednocześnie bodźcem do utrzymywania zdrowej diety jest obliczenie wskaźnika masy ciała, zwanego po angielsku body mass index (BMI).
Oblicza się go dzieląc własną wagę (w kg) przez wzrost (w m.) podniesiony do kwadratu.
Wynik poniżej 20 oznacza niedowagę, od 20 do 25 – wagę prawidłową, od 25 do 30 – lekką nadwagę, powyżej 30 – otyłość.
 
 
W zdrowym ciele…

Są pokarmy dobroczynnie wpływające na stan ciała i umysłu. Warto więc wiedzieć, że:

*na nasze serce doskonale działają m.in.: szpinak, brokuły, chude mleko, łosoś, fasola, kiełki pszenicy, serek tofu i szparagi;

*na przewód pokarmowy zbawczy wpływ mają: pestki słonecznika, kiełki pszenicy, kabaczek, kasza pszenna, czerwona fasola, chleb pełnoziarnisty;

*kości wzmacniają: sok pomarańczowy, jogurt naturalny, ryby – sumy, łososie, tuńczyki i śledzie wędzone a także szpinak i brokuły;

*odporność całego organizmu poprawiają: ostrygi, boćwina, kapusta, bataty, papaja;

*ochronę mózgu przed wylewem zwiększają: ziemniaki, kapusta pekińska, szpinak, banany, soki warzywne.