Zgadnij co gotujemy? (3)

Już po raz kolejny staram się rozbawić Was zagadkami. Oto pytania, które być może poszerzą Waszą wiedzę kulinarną. Kto pierwszy przyśle prawidłowe odpowiedzi na adres internet@polityka.com.pl – otrzyma książkę kulinarną z dedykacją i autografem. Dwie oficyny: Nowy Świat oraz Prószyński i S-ka przeznaczyły na nagrody książki nas obydwojga, czyli Adamczewskich.

* Małmazja to:
 a) mocne słodkie wino fiołkowe;
 b) pracownica orientalnej cukierni; 
 c) rumuńska potrawa z mielonej kukurydzy.                                     

* Farfalle to:
 a) fajansowe talerzyki deserowe;
 b) włoski makaron w kształcie motylka;
 c) naczynie do gotowania na parze.

* Wereszczaka to:
 a) potrawa podawana późną nocą, na zakończenie uczty, zrobiona z kiełbasy, półgęska i kaszy jęczmiennej;
 b) litewska wódka ziołowa;
 c) dziewczyna podkuchenna służąca w szlacheckim dworze na wschodnich rubieżach.