Na zielonym dywanie

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj

Co za radość – już można wędrować po zielonych, podmokłych łąkach. A spacer taki przynosi wiele pożytku. Jedni lubią maszerować kilometrami i podglądać budzącą się dożycia przyrodę. Inni – do tej kategorii zaliczają się smakosze i kucharze – wypatrują roślin jadalnych, których na łąkach i rozlewiskach jest setki.

Przed rozpoczęciem zbierania roślin jadalnych koniecznie należy kupić atlas zawierający ich opis i kolorowe fotografie. Łatwo bowiem pomylić się i zamiast zdrowego i smacznego „zielska” zebrać rośliny podobne ale wywołujące zupełnie nieoczekiwany skutek – gorączkę, biegunkę lub nawet zatrucie.

Dlatego też wysyłając przyjaciół z blogu na łąkę zaprezentuję kilka najbardziej znanych dziko rosnących roślin, pokazując jak wyglądają i informując jak je przyrządzić.

RUKIEW WODNA
Roślina musi rosnąć w czystej wodzie. Doskonała do zupy-kremu, a posiekana i zmieszana z masłem nadaje się jako dodatek do potraw rybnych i mięsnych.

rukiewwodna.jpg
SZCZAW
To najkwaśniejszy z liści jadalnych. Nadaje się na zupę lub jako dodatek do sałatek, którym nadaje orzeźwiający smak.

Rumex_sanguineus_var_sanguineus.JPG
RZEŻUCHA
Najczęściej bywa używana do przystrajania potraw ale zmieszana z pastą jajeczną i majonezem jest doskonałym smarowidłem do kanapek.

rzezucha2.jpg
POKRZYWA
Do jedzenia nadają się tylko młode, górne listki. Do zup i sałatek należy ją miksować. Drobno posiekane nadają się do serów kozich i farszu serowego do pierożków.

Zdjecie_Pokrzyw.JPG
ARCYDZIĘGIEL LITWOR
Świeże liście są doskonałym dodatkiem do ciast z owocami, zwłaszcza z rabarbarem lub porzeczkami. Liście arcydzięgla dodają słodyczy. Młode gałązki dodaje się do sałatek, a całość rośliny surowa lub kandyzowana jest doskonałym dodatkiem do dżemów i galaretek.

Archangelica_officinalis_a2.jpg
BABKA LANCETOWATA
W kuchni używa się świeżych czyli młodych liści o słodko-słonym smaku z lekkim odcieniem goryczki. Drobno posiekane są dodatkiem do zup i sosów
A z miętą, pokrzywą lub mniszkiem tworzą wspaniałe sałatki oczyszczające podawane w sosie jogurtowym lub z winegretem.

Plantago_major3_1.jpg
BLUSZCZYK KURDYBANEK
Świeże listki o przyjemnym aromacie i korzennym smaku doskonałe w tzw. sałatkach oczyszczających. Dzięki bluszczykowi dodanemu do jajecznicy, kartoflanki lub zapiekanki potrawy te zyskują nowy smak i pewien powiew egzotyczny. Nadaję się doskonale do past serowych. Zwłaszcza z bryndzy.

Piszemy o tym, co ważne i ciekawe

Z tej ciąży nie ma już co zbierać, mówi lekarz na USG. „I czego pani od nas oczekuje?”

Nie wrócę do ginekologa, który prowadził moją ciążę, bo musiałabym skłamać, że poroniłam, opowiada Wioletta. Przez kilka tygodni żyłam jak tykająca bomba, nie jadłam, nie spałam, wyznaje Karolina. Obie przerwały ciążę w drugim trymestrze.

Agata Szczerbiak

Bluszczyk_kurdybanek001.jpg
Jeśli ten mini przewodnik po łące spodoba się i znajdzie zastosowanie praktyczne, to nastąpi jego dalszy ciąg. Ważne jednak by – zwłaszcza po raz pierwszy – zbierać zielska z atlasem w ręku lub w towarzystwie znawcy przedmiotu.

Fot. WIKIPEDIA

Udostępnij
Wyślij emailem
Drukuj