Leniwe pierogi z ziemniakami

60 dag sera półtłustego, 5 średnich ziemniaków , 2 jaja, szklanka mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól.
Do polania : 2 łyżki masła, 2 łyżki tartej bułki. 

1. Ziemniaki obrać, ugotować , odcedzić i ostudzić.
2. Zemleć ser i ziemniaki w maszynce do mięsa.
3. Do zmielonej masy dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i większość pszennej i zarobić ciasto..
4. Deskę do krojenia posypać mąka pszenną i uformować wałek z ciasta, pokroić w ukośne kawałki, które spłaszczyć formując w ten sposób romby.
5. Gotować w osolonej wodzie na wolnym ogniu, wyjmować łyżka cedzakową.
6. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, posypać nią leniwe pierogi.
7. Stopić masło i polać nim potrawę.