Kotlety ryżowe
(4 porcje)
Szklanka ryżu, 2 litry wody, 2 jaja, cebula, łyżka masła, kostka bulionu drobiowego, niepełna szklanka startego żółtego sera, łyżka posiekanego koperku lub zielonej pietruszki, sól, pieprz do smaku.
Do panierowania: 4 łyżki tartej bułki
Do smażenia: 4 łyżki oleju lub oliwy
1. Ryż ugotować w dużej ilości wody, odcedzić.
2. Rozpuścić kostkę bulionową w 2 łyżkach wody, dodać do ryżu.
3. Na łyżce masła zeszklić posiekaną drobno cebulę
4. Do ugotowanego ryżu dodać cebulę, jaja, zieleninę i starty ser oraz pieprz i sól do smaku.
5. Formować owalne niewielkie kotlety i panierować je w tartej bułce.
6. Smażyć kotlety w rozgrzanym oleju lub oliwie.
Kotlety te można podawać z sosem koperkowym lub pomidorowym, a także keczupem.