Szparagi z sosem jajecznym
(4-6 porcji)
2 pęczki szparagów (około 1 kg), 4 jaja na twardo, 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek, sól, pieprz.
1. Szparagi obrać z łykowatej skórki przy pomocy nożyka do warzyw, ułożyć w brytfannie, posypać pieprzem i solą, pokropić 3 łyżkami oliwy i wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika. Piec około 20 minut, do momentu, kiedy szparagi zaczną się lekko rumienić.
2. Jaja na twardo obrać, posiekać, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem.
3. Szparagi podawać na gorąco, zimny sos osobno w sosjerce.
Komentarze
Super przepis-wlaściwie najlepszy. bardzo dziękujemy.
A czy może wiecie Państwo gdzie można kupić brukiew i pasternak? jedliśmy oba warzywa zagranicą, tu nie możemy znaleźć nigdzie..
pozdrowienia
Strugałowie
Czasami i jedno i drugie mozna kupić w hali na ul. Polnej ale trzeba mieć szczęście. My mamy przyjaciela, który sam sadzi na wsi brukiew, pasternak i parę innych warzyw. Rosną mu rewelacyjne a on rozdaje, bo sam nie zje.
Dzięki za wskazówkę.
A czy ten przyjaciel rozdaje szeroko czy tylko Państwu?
jakby był nadmiar- ja się piszę.
w zamian-zapraszam na CHOPIN I JEGO EUROPA,czyli festiwal sierpniowy.
ms
Pani Moniko,
zasugeruję mu to. Ma dobre serce i szeroki gest. Zresztą – jak sądzę – zna go Pani z widzenia. To najsłabiej owłosiony komentator „Szkła kontaktowego”. Więc dam mu kontakt do właściwej witryny.