Filety po diabelsku

(4 porcje)

80 dag filetów z dorsza, mintaja lub morszczuka, mały strąk ostrej czerwonej papryki (świeżej lub suszonej), strąk czerwonej słodkiej papryki, spora szczypta suszonego oregano lub łyżeczka siekanych świeżych listków, łyżka soku cytrynowego, łyżka francuskiej musztardy, 2 łyżki masła, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, łyżka tartej bułki.
1. Wymieszać musztardę z sokiem cytrynowym, oregano, pieprzem i solą, posmarować tą mieszanką filety i dokładnie okryte wstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Ostrą paprykę pokroić na cienkie paseczki (warto włożyć do tej pracy gumowe rękawiczki!)
3. Słodką paprykę pokroić w nieco grubsze paseczki.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć w nim filety, na wierzchu posypać paskami papryki i siekaną zielona pietruszką i tartą bułką oraz ułożyć kawałeczki masła.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i wstawić rybę na 30-40 minut.