Gryczana zapiekanka z grzybami suszonymi
(4 porcje)
Półtorej szklanki kaszy gryczanej, 6 sporych suszonych grzybów, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren pieprzu, sól, pieprz mielony, 2 łyżki oleju, 3 średnie cebule, 3 jaja na twardo.
Na sos: 0, 75 szklanki śmietany (może być 12- proc. ), 2 łyżki masła, łyżka mąki.
1. Namoczyć grzyby w 2 szklankach wody, po kilku godzinach ugotować z dodatkiem jednej cebuli, ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Ostudzić, niezbyt drobno posiekać.
2. Kaszę zalać wywarem od grzybów i wodą (łącznie powinno być około 2 szklanek płynu). Gotować, aż kasza wchłonie cały płyn po czym najlepiej wypiec ja w piekarniku lub gotować, na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziarna zupełnie zmiękną.
3. Dwie cebule posiekać, podsmażyć na oleju, dodać posiekane grzyby i już nie smażyć.
4. Pokroić w plasterki jaja na twardo.
5. Przygotować sos: rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć na nim mąkę, kiedy spieni się i zbieleje dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
6. Wysmarować pozostałą łyżką masła naczynie żaroodporne, wyłożyć warstwę kaszy, na niej pokrojone jaja, grzyby z cebulą i na wierzch znów kaszę.
7. Zalać sosem i zapiec w nagrzanym do 190 st. C piekarniku przez 20 minut.
Taka gryczana zapiekanka jest równie smakowita w dni chłodne jak i cieplejsze, wiosenne. Tym bardziej, że niezbędnym do niej dodatkiem jest wiosenna surówka, na przykład surówka ?wiosenna? z białym serkiem.
Komentarze
witam, w pkt 1 do „kremowej zupy selerowej” jest napisane połączyć z wywarem.. jak dużo powinnam wlać tego wywaru? i czy chodzi o warzywny? dziękuje za odpowiedz. pozdrawiam
Chodzi o cały wywar uzyskany z gotowania selera w szklance wody. Smacznego!