Zielona zupa z groszku
(4-6 porcji)
3 szklanki wyłuskanego zielonego groszku lub ta sama ilość mrożonego, 5 cebulek dymek bez szczypioru, niezbyt wielka sałata (masłowa), 3 szklanki rosołu z kostki lub drobiowego, łyżka masła, sok z cytryny, łyżeczka cukru, szklanka śmietanki 12-proc., 2 łyżki posiekanej świeżej mięty (lub innego zioła, według gustu), sól.
1. Cebulki posiekać.
2. W garnku rozpuścić masło, poddusić na nim posiekaną cebulę, dodać rosół, zielony groszek, cukier i gotować do momentu, kiedy groszek będzie zupełnie miękki.
3. Do zupy dodać pokrojoną w paski sałatę i pokrojone liście mięty lub innego zioła. Gotować pod przykryciem 5 minut.
4. Zupę ostudzić, zmiksować, przecedzić przez durszlak, aby zostały na nim skórki od groszku. Doprawić sokiem cytrynowym, solą i śmietanką.
Tę zupę można podawać na zimno i na ciepło. Smakuje równie dobrze w obu wersjach. Jako dodatek bardzo odpowiednie są słone ciasteczka lub paluszki.