Ziemniaki pieczone

(6 porcji)

12 średnich ziemniaków, 6 łyżek oliwy. Na sos: łyżeczka soku cytrynowego, 2 łyżki musztardy, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz. Do posypania ziemniaków : 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki siekanego świeżego tymianku.
1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką. Pokroić na ćwiartki, ułożyć na pokropionej oliwą blaszce. Piec w temperaturze 200 st C, aż staną się miękkie i rumiane.
2. Wymieszać widelcem składniki sosu lekko ubijając, dodać sól i pieprz.
3. Upieczone ziemniaki posypać siekanym tymiankiem i zielona pietruszką. Sos podać osobno.

Taki pachnący dodatek do potraw mięsnych i rybnych zazwyczaj smakuje wszystkim, jednak należy pamiętać, że nie wszystkim może odpowiadać dodatek pachnących ziół – znając gust biesiadników, można posypać ziemniaki tylko jednym ziółkiem lub wcale.