Szczupak z makaronem i dwoma sosami
(4-6 porcji)
Szczupak wagi około 1, 20 kg (lub 80-90 dag filetów), 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, por, cebula, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól.
Na sos chrzanowy: łyżka masła, półtorej łyżki mąki, 2 kopiaste łyżki startego chrzanu, 4 łyżki. śmietany 12 proc., sok cytrynowy, sól, cukier do smaku.
Na sos śmietanowy: 2 łyżki śmietany 18 proc, półtorej szklanki wywaru spod ryby, łyżeczka mąki.
Jako dodatek 3/4 paczki (ok. 375 g) makaronu – wstążek.
Do dekoracji: 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
1. Sprawić szczupaka, z tuszki odciąć filety, podzielić na porcje
2. Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera, pora, cebuli, ziela angielskiego i pieprzu z 3 szklankami wody. Posolić.
3. Do gorącego wywaru włożyć kawałki ryby i gotować 15 minut.
4. Przygotować sos chrzanowy: stopić w garnuszku masło, dodać mąkę, kiedy spieni się zbieleje dodać śmietanę, chrzan, sok cytrynowy, cukier i sól. Raz zagotować.
5. Ugotować makaron.
6. Przygotować sos śmietanowy: wymieszać śmietanę z mąką, dodać wywar od ryby i gotować chwilę, aż sos zacznie gęstnieć.
7. Wymieszać makaron z sosem śmietanowym.
8. Na półmisku ułożyć rybę, polać sosem chrzanowym, obłożyć makaronem wymieszanym z sosem śmietanowym. Posypać potrawę siekaną zieloną pietruszką.