Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

(4-6 porcji)

1 kg mięsa wołowego z kością (antrykot, kawałek pierwszej krzyżowej) 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, cebula, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego, sól, 2 suszone grzyby (mogą być nóżki).

Na sos: łyżka masła, łyżka mąki, szklanka wywaru (rosołu), pół szklanki śmietany, 2 kopiaste łyżki startego chrzanu, sól, cukier, sok cytrynowy do smaku.
1. Ugotować wywar: obrane i pokrojone na części warzywa, przyprawy, grzyby i sól zalać 4-5 szklankami wody. Po ugotowaniu przecedzić.
2. Gorącym wywarem zalać mięso i gotować, aż będzie zupełnie miękkie.
3. Przygotować sos: stopić masło, dodać mąkę i kiedy spieni się i zbieleje wlać szklankę rosołu, chwilę gotować, dodać chrzan, sól, cukier i sok cytrynowy do smaku. Na koniec dodać śmietanę, raz zagotować.
4. Mięso wyjąć z rosołu, pokroić na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku, polać sosem i wszystko razem zagrzać w piekarniku (10 minut).

Najlepszym dodatkiem do sztuki mięsa z sosem są ziemniaki puree i kiszone ogórki, które nadadzą potrawie sporo ?charakteru?.