Dorsz zapiekany z makaronem i warzywami
(4-6 porcji)
40 dag filetów z dorsza, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, 3 łyżki masła, pół szklanki startego żółtego sera, pół szklanki śmietany, jajko, sól, pieprz, kilka kropli przyprawy do zup, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki. Do wysmarowania. żaroodpornego naczynia: 2 łyżki oleju lub oliwy.
1. Marchew, pietruszkę, seler i por pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce jarzynowej (grubszej), poddusić na łyżce masła.
2. Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na pozostałym maśle na jasnozłoto.
3. Filety rybne pokroić w paski, dodać do usmażonej cebuli, podsmażyć, po czym dodać 4 łyżki wody i dusić15 minut, doprawić solą i pieprzem.
4. Ugotować makaron.
5. Ułożyć połowę makaronu w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, na makaronie ułożyć uduszone warzywa i rybę., nakryć resztą makaronu.
6. Wymieszać śmietanę z jajkiem i przyprawą do zup, dodać odrobinę soli i pieprzu. Wylać na makaron, posypać po wierzchu startym serem.
7. Zapiekać w nagrzanym do 180 st C piekarniku około 15 minut.
Posypać siekaną zieloną pietruszką.
Komentarze
ile to ma kalorii?
Zapewne dużo. Ale ja się tym nigdy nie przejmuję. Jem jesli mi smakuje. Tyle tylko, że nie objadam się. Zawsze wstaję od stołu z uczuciem lekkiego niedosytu. To ogranicza nadwagę. A inne wskaźniki też mam w porządku, co potwierdziła dziś(!)doroczna wizyta u lekarza po wszelkich analizach. Moja recepta: nie przejadać a jeść to co smakuje!