Mazurek marcepanowy według Marii Monatowej
Na ciasto: 40 dag cukru, 20 dag mielonych migdałów (do kupienia w dużych sklepach w działach z bakaliami), 16 dag (mniej więcej 0,75 szklanki) mąki, 10 dag masła, jajo, sok z cytryny. 2 suche wafle do wyłożenia formy
Na lukier: około pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny.
1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, rozwałkować, rozłożyć na waflach umieszczonych w foremce.
2. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec, aż mazurek stanie się złocisty. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
3. W kubeczku utrzeć cukier puder z dodawanym po parę kropli sokiem cytrynowym. Kiedy osiągnie konsystencję śmietany, dekorować nim wierzch mazurka wylewając na powierzchni ciasta dowolne wzorki lub po prostu rozsmarować szerokim nożem.
Kiedy lukier zastygnie, kroić mazurek na kawałki wielkości wskazującego palca.