Jajka faszerowane fetą
8 jaj na twardo, 10-15 dag fety, 2 łyżki masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany 30 proc. sól, biały pieprz, do przybrania: łyżka posiekanych listków kolendry.
1. Jajka obrać ze skorupek, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.
2. Żółtka utrzeć z rozdrobnioną fetą, masłem i śmietaną, doprawić pieprzem i ostrożnie solą.
3. W otwory w białkach powkładać masę serowo – żółtkową, rozsmarować ją na cały wierzch jajek.
4. Zapiec w piekarniku na rumiano. Przybrać listkami kolendry.
Komentarze
Szanowna Pani, brakuje mi przepisu na mazurek marcepanowy. Czy można go dodac? Bardzo proszę i pozdrawiam
Maria
Już dodany. Powinien od dziś być przepisach.
A na wszelki wypadek dodam i tu:
Mazurek marcepanowy według Marii Monatowej
Na ciasto: 40 dag cukru,20 dag mielonych migdałów ( do kupienia w dużych sklepach w działach z bakaliami),16 dag (mniej więcej 0,75 szklanki ) mąki,10 dag masła, jajo, sok z cytryny. 2 suche wafle do wyłożenia formy
Na lukier: około pół szklanki cukru pudru i sok z cytryny.
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem, rozwałkować, rozłożyć na waflach umieszczonych w foremce.
2.Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika i piec, aż mazurek stanie się złocisty. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
3.W kubeczku utrzeć cukier puder z dodawanym po parę kropli sokiem cytrynowym. Kiedy osiągnie konsystencję śmietany, dekorować nim wierzch mazurka wylewając na powierzchni ciasta dowolne wzorki lub po prostu rozsmarować szerokim nożem.
Kiedy lukier zastygnie, kroić mazurek na kawałki wielkości wskazującego palca.
Serdecznie dziękuję za przepis na mazurek marcepanowy. Będziemy objadając się nim smacznie o Państwie myśleli