Mazurek-marmurek

Półtorej szklanki mąki, 5 jaj, szklanka z czubem cukru, pół kostki masła, 2 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mleka, szczypta soli, 2 łyżki kakao. Do wysmarowania blaszki: łyżka masła. Do wysypania blaszki: łyżka tartej bułki.

1. Blaszkę wielkości 25×30 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
2. Jaja, cukier, szczyptę soli utrzeć mikserem, dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec wlać roztopione masło i wymieszać, już nie ucierając.
3. Wylać połowę ciasta na blaszkę, do drugiej połowy dodać kakao i wymieszać.
4. Wlewać ciemne ciasto do blaszki na jasne, robiąc kółka czy jakiekolwiek wzorki.
5. Upiec w temperaturze 180 st C. Kiedy ciasto stanie się złociste – jest gotowe.

Można je przybrać konfiturą lub posypać cukrem pudrem.