Kotlety schabowe z aromatyczną marynatą

(4 porcje)

8 cienkich kotletów schabowych, 3 ząbki czosnku łyżka posiekanych igiełek rozmarynu (najlepszy jest świeży) sok z cytryny i pól łyżeczki startej skórki, pół łyżki masła i łyżka oliwy lub oleju, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu.


1. Dokładnie utrzeć rozdrobniony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn oraz sok i skórkę cytrynową. Najlepiej użyć do tego porcelanowego lub kamiennego moździerza albo małego ręcznego miksera .
2. Kotlety lekko zbić tłuczkiem, posmarować marynatą i odstawić dokładnie przykryte (ze względu na silny zapach czosnku) do lodówki na kilka godzin.
3. Rozgrzać masło z oliwą i smażyć na nim kotlety po 3 minuty z każdej strony.

Najbardziej odpowiednie do tego dania dodatki to ryż z zielonym groszkiem lub ugotowane w mundurkach ziemniaki, podsmażone na łyżce oleju z każdej strony na rumiano.