Kotlety schabowe z aromatyczną marynatą
(4 porcje)
8 cienkich kotletów schabowych, 3 ząbki czosnku łyżka posiekanych igiełek rozmarynu (najlepszy jest świeży) sok z cytryny i pól łyżeczki startej skórki, pół łyżki masła i łyżka oliwy lub oleju, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu.
1. Dokładnie utrzeć rozdrobniony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn oraz sok i skórkę cytrynową. Najlepiej użyć do tego porcelanowego lub kamiennego moździerza albo małego ręcznego miksera .
2. Kotlety lekko zbić tłuczkiem, posmarować marynatą i odstawić dokładnie przykryte (ze względu na silny zapach czosnku) do lodówki na kilka godzin.
3. Rozgrzać masło z oliwą i smażyć na nim kotlety po 3 minuty z każdej strony.
Najbardziej odpowiednie do tego dania dodatki to ryż z zielonym groszkiem lub ugotowane w mundurkach ziemniaki, podsmażone na łyżce oleju z każdej strony na rumiano.
Komentarze
Dobre. Bardzo dobre:)
Maksymilianie! Pan nie wychodzi z kuchni? To wspaniale. I w dodatku same sukcesy. Gratulacje!
A my widzimy, że nasza praca przydaje się fajnym ludziom. Powiększamy więc zapas przepisów. I prawdę mówiąc też nie wychodzimy z kuchni. Chyba, że na chwilę.
Panie Piotrze, z kuchni owszem wychodzę, lecz myślą o tym co by przyrządzić ogarnięty jestem stale. Państwa przepisy wyjątkowo odpowiadają mi, a co najważniejsze są bardzo dobre. To znaczy, że postępując zgodnie z nimi uzyskuje się dobre danie. Rzecz wydawałoby się oczywista, lecz w rzeczywistości nie zawsze ma to miejsce.
Kuchnia natomiast to miejsce wyjątkowe. Chętnie w niej przebywam a gotując odprężam się. Jedzenie z kolei, w szczegóności wspólne, uważam za święto. Świętować należy jak najlepiej, stąd chęci do gotowania mam naprawdę sporo :))
Pozdrawiam serdecznie,
Wygląda na to żeśmy bliźniaki!
To bardzo miłe z Pana strony. Tymczasem, czas wyszukać kolejny przepis!