Indycze filety w sosie z brokułami

(4 porcje)

Około 50 dag piersi indyczej, łyżka oleju z pestek winogron, nieduże brokuły, 25 dag pieczarek, pól szklanki śmietanki, szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki, 1- 2 łyżki mąki, sól, pieprz.

1. Mięso pokroić w cienkie paski, zrumienić na oleju z pestek winogron, dodać bulion i gotować 10 minut.
2. Pieczarki pokroić na plasterki i dodać do mięsa. Gotować 3 minuty.
3. Śmietankę wymieszać z mąką, dodać do mięsa i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
4. Brokuły obgotować przez 3-4 minuty w wodzie z cukrem i solą, odsączyć, przełożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego.
5. Na brokułach umieścić mięso z sosem i w piekarniku o temperaturze 200 st C zapiekać około 10-15 minut.

Filety sosie podaje się z makaronem lub kaszą perłową albo gryczaną, można także zjadać tę potrawę ze świeżą czy odgrzaną bułką.
Ponieważ w skład potrawy wchodzą brokuły, dodatek warzywny nie jest już konieczny, ale jeśli ktoś ma ochotę warto przygotować jakąś pikantną surówkę, na przykład cykorię, kapustę pekińską lub roszponkę z sosem winegret.