Zraziki w sosie śmietanowym
(4 porcje)
40 dag mięsa mielonego (indyczego lub mieszanego, wieprzowo-wołowego), płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki, pieprz, sól, czerstwa bułeczka,2 jajka, łyżka mąki, łyżka masła i 2 łyżki oliwy.
1. Namoczyć czerstwą bułkę w wodzie, odcisnąć, rozdrobnić. Dodać wraz z jajkami solą, pieprzem i słodką papryką do mięsa i bardzo dokładnie wyrabiać, aż masa stanie się jednorodna.
2. Formować szerokie, płaskie kotlety, obtoczyć je w mące.
3. Smażyć mięso z obu stron na rumiano na maśle z oliwą.
4. Usmażone podlać śmietaną i pod przykryciem dusić około 10 minut, kilkakrotnie polewając z wierzchu sosem.
Podawać zrazy z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy perłowej lub gryczanej.