Sznycle (indycze) z farszem grzybowym lub pieczarkowym
(4 porcje)
Ok. 50 dag filetów z piersi indyka, 8 plasterków wędzonego boczku, 8 średnich pieczarek, nieduża cebula, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, gałązka rozmarynu, łyżka mąki.
1. Podzielić mięso na 8 sznycli, rozbić je na dość szerokie płaty nie dziurawiąc mięsa,
2. Boczek podsmażyć starając się, aby był rumiany i chrupiący, odłożyć, w tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną drobno cebulę.
3. Pieczarki oczyścić, posiekać, dodać do cebuli i smażyć, aż wyparuje cały sok.
4. Na każdym sznyclu kłaść porcję smażonych pieczarek z cebulą, plasterek obsmażonego boczku i składać mięso na pół, spinać wykałaczkami starając się, aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz. Obsypać z wierzchu mąką, solą i pieprzem.
5. Na patelni rozgrzać oliwę z rozmarynem dodać masło i smażyć z obu stron, po 4 minuty z każdej.
Podawać sznycle gorące, z dodatkiem zielonej sałaty i ryżu.